Her kan du se både vores afholdte og kommende foredrag

Vi bestræber os på at lave et afvekslende program, der selvfølgelig handler om Sydslesvig og grænselandet, men også berører emner som national identitet, historie, personlige skæbner med mere.

Foredrag efterår 2021

Landet er ved at nærme sig en genåbning igen efter en lang Corona-nedlukning. Vi håber at det holder, og at vi kan afholde vores planlagte arrangementer. Vi glæder os til at se jer alle igen!

Du kan både downloade programmet her:

og se det her:

Søndag d. 29. august 2021 kl. 15.00
i Musikkens Hus, Aalborg

Sigurd Barret fortæller om genforeningen ‘and all that jazz’

I anledning af 100-året for Genforeningen går Sigurd Barrett på scenen i Koncertsalen med en jazzkoncert for voksne, som helt i Barretts ånd krydres med fortællinger, der formidler historien om Sønderjyllands genforening med Danmark.

Allerede reserverede billetter gælder fortsat. Hvis der er medlemmer, som har lyst til at deltage i koncerten, er der mulighed for at reservere billetter i løbet af juni & juli måned. Det sker på mail til enten:
Karsten Nørgaard Simonsen: karstennsimonsen@gmail.com  eller
Frank Nielsen: tofteby@vip.cybercity.dk.

Arrangementet afholdes sammen med Klub Fokus og Musikkens Hus.

Mandag d. 13. september 2021 kl. 19.00
Hasseris Kirkes krypt, Thorsens Allé 2, Aalborg

Claus Jørgen Jensen fortæller om elevudvekslingen mellem Danmark og Sydslesvig
– med efterfølgende Generalforsamling

Claus vil fortælle om ”Elevudvekslingen” mellem de danske skoler i Sydslesvig og skoler i Danmark. Det er en begivenhed, der nu har kørt i godt 10 år, og egentlig været tænkt som et supplement til den ”gamle” ordning med sommerferierejser.

Det har dog vist sig at blive en stor succes og har faktisk også medført, at mange elever mødes på andre tidspunkter af året. I løbet af de mange år, hvor arrangementet har kørt, er der kommet mange elever igennem systemet. Mange har været afsted flere gange.

En af de store udfordringer ved denne form for udveksling er, at mange af eleverne fra Sydslesvig melder sig allerede når de går i 4 klasse. Hvorimod mange elever i Danmark først melder sig, når de går i 7. eller 8. klasse. Det giver selvfølgelig nogle udfordringer, når der skal matches.

Der er ingen tvivl om at denne form for kontakt mellem Danmark og Sydslesvig er kommet for at blive. Der arbejdes hele tiden med at udvikle nye former for møder. Et af de næste tiltag er, at danske og sydslesvigske skoler tager sammen på lejrskole.

Yderligere historier kan findes på: http://feriebarn.dk/andres-erfaringer.

Aftenen afsluttes med Generalforsamling med dagsorden ifølge vedtægterne.

Mandag d. 11. oktober 2021 kl. 19.00
Folkekirkens Hus, Gammeltorv 4, Aalborg

Forfatter Anna Elisabeth Jessen fortæller om sin debutroman ”Om hundrede år”

Om hundrede år begynder i 1914, da første verdenskrig bryder ud.

Soldaten Hans, der som dansk sønderjyde må kæmpe på tysk side, vender aldrig hjem til slægtsgården. I stedet overtager svogeren Marius og søsteren Helene gården. De får fem børn hvis liv præges voldsomt af deres døve far og de spor som den store krig trækker helt op til 2014.

Et medrivende tidsbillede med grumme skæbner og et skarpt blik for det usagtes evne til at forme og forkludre livet for en familie. Hundrede års danmarkshistorie i et sønderjysk perspektiv.

Det er danmarkshistorie, landbrugshistorie og kvindehistorie fortalt fra skiftende perspektiver i hundrede korte nedslag fra 1914-2014, et for hvert år.

Anna Elisabeth Jessen (f. 1956) er bachelor i dansk fra  Københavns Universitet, journalistuddannet fra Danmarks Journalisthøjskole og manuskriptuddannet fra Den Danske Filmskole. Hun har lavet radio, tv og dokumentarfilm siden 1984 og har vundet flere internationale priser.

Om hundrede år” er hendes debut som skønlitterær forfatter. Vi glæder os til at høre om den, fordi bogen har taget anmelderne med storm!

Arrangementet afholdes sammen med Klub FOKUS og Folkekirkens Hus.

Mandag d. 22. november 2021 kl. 19.00
Trekanten, Sebbersundvej 2a, Aalborg

Juleafslutning

Det er efterhånden blevet en tradition at Gaardsangerne fra Aalborg afslutter årets møderække.

Sang er sundt – og fællessang er godt! Så på denne måde vil vi ønske hinanden en god og sund jul samt godt nytår!

En nærmere introduktion af Gaardsangerne er nærmest overflødig. Gruppen består af 7 medlemmer og en sav. Og vi kan garantere, at de vil give en god og levende underholdning med musik og anekdoter. Der vil både være noget til smilebåndet og stemmebåndet.

Vi sørger så for at der er mulighed for at købe kaffe og julekager.

Og så synger vi det gamle år ud og julen ind – lige så højt, frisk og festligt som de sidste år – sjældent har der været gladere sang i lokalet J

Glædelig jul!